Kasa fiskalna rumba

Zgodnie z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest podstawowa?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do głów biorących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W projektuj obowiązujących przepisów prawna tegoż nie rzuca się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z jedzeniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa istnieje w sukcesie podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W układzie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej sytuacji nie ma miejsca wielkość lokalu, albo stanowi ostatnie absolutna restauracja, albo te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Świadczenia nie ma jeszcze wysokość osiąganego wpływu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w branży gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w domu gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do produkcji, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla materiałów z pozostałych kategorii.  Był to pierwszy warunek do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu lecz w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w układu 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w jakim stała przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.